poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Kurczak z papryką i pieczarkami

Kurczak z papryką i pieczarkami

Kurczak w sosie z papryką i pieczarkami

Kurczak z papryką i pieczarkami to ekspresowe w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom drobiu. Potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą dodatku do sosu bazyliowego pesto. Takie pesto możecie zakupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Aby to zrobić wystarczy użyć blendera lub wykorzystać moździerz. Kurczaka podałam z ugotowanym ryżem, dobrze sprawdzą się także kluseczki gnocchi lub makaron. 


Kurczak w sosie śmietanowym z papryką i pieczarkami przepis
Kurczak z papryką i pieczarkami

KURCZAK Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula,  posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżka pesto z bazylii (lub więcej wg preferencji)
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka liści świeżej bazylii
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy dalej przez około 10 minut (na tym etapie warto przykryć patelnię pokrywką), aż papryka będzie miękka. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę wymieszaną z pesto, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu i posypujemy porwanymi listkami bazylii. 

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy :

  1. Malwinko super danie - szybkie w przygotowaniu a to bardzo ważne gdy się ma na głowie naukę prawda:P

    Kolorowe i zdrowe to lubię a raratuj bajkę też uwielbiam - zresztą wiesz teraz mamy z mężem wytłumaczenie bo synuś przecież ogląda a my off corse razem z nim :)


    serdecznie pozdrawiam

    ps. Pozdrówki dla W :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie idealne danie na rozpoczęcie paprykowego miesiąca. Na pewno było pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dania są najlepsze:pyszne i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I kurczak i bajka o szczurku Remy'm są ok;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj lubię kurczaka w najróżnieszych sosach. Chyba śmietanowo imbirowy u mnie jest ulubionym. Pieczarkowo paprykowy również musi być pyszny.
    Widzę, że na półce masz dzieła filozoficzne. Dojrzałam nawet "O duchu praw". :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowe danie na słonecznym talerzu. Nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o smaku dania świadczy jedno - jak mężczyzna nie marudzi - jest dobrze;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja sos bardzo chętnie, ale mięska już nie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy W. był zaskoczony? :) takim daniem z pewnością nie pogardził - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe połączenie, pewnie wyszło przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajne, takie... ekspresowe i niezbyt pracochłonne. a efekt - pierwszorzędny. ;]
    to właśnie lubię, to do mnie przemawia ;d

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierś w sosach uwielbiam.
    z kurczaka oczywiście ;D!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana, przy takim jedzonku, wiedza sama wejdzie Ci do głowy:) Powodzenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada smakowicie:) Uwielbiam kurke pod kazda postacia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo smaczne , z tym ,że dodałam pesto z czosnku niedzwiedziego przywiezionego z Bieszczad Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.