poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Konfitura z mirabelek i amaretto

Konfitura z mirabelek i amaretto

Dżem z mirabelek i amaretto

Mirabelki to mocno niedoceniane owoce. O wiele chętniej sięga się po inne odmiany śliwek, np. węgierki czy renklody. Osobiście bardzo je lubię i chętnie przygotowuję z nich przetwory. Mirabelki zamknięte w słoiczkach o lekkim aromacie Amaretto to idealny dodatek do naleśników i kruchych babeczek. 

Przetwory z mirabelek

KONFITURA Z MIRABELEK I AMARETTO


Składniki:
  • 2,5 kg mirabelek 
  • 0,5 kg cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze przetwory)
  • 100 ml amaretto
Owoce myjemy, pozbywamy się pestek i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, by puściły sok. Następnie garnek stawiamy na kuchence, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Owoce odstawiamy do ostygnięcia i chowamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia ponownie stawiamy garnek na palniku i gotujemy na małym ogniu kolejną 1-1,5 godziny, aż konfitura stanie się gęstsza. Pod koniec pamiętajcie o delikatnym mieszaniu konfitury, aby nie przywarła do dna garnka (stanie się wówczas gorzka). Wyłączamy gaz, dodajemy amaretto, mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Dokładnie zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Pozostawiamy tak na kilka godzin, aż słoiki będą zimne. Dodatkowo możecie zapasteryzować słoiki (przez około 10 minut). 

Konfitura z mirabelek przepis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

    21 komentarzy :

    1. Świetne połączenie smaków:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Piękny kolor ma Twoja konfitura. Zrobiłabym, ale nigdzie nie widziałam mirabelek w sprzedaży.

      OdpowiedzUsuń
    3. Malwinno Panno, fajne połączenie słodycz amaretto i kwasek mirabelek - super! Kusisz bardzo, ale ja juz czasu nie mam aby za tymi mirabelkami pobiegać...:(Może w przyszłym roku...

      OdpowiedzUsuń
    4. Gratuluję! Piękny debiut - konfitura wygląda cudownie!
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    5. wygląda cudnie!To połączenie i te kolory-rewelacja:)

      OdpowiedzUsuń
    6. A moje śliwki czas zbierać, może sobie w końcu kupię amaretto

      OdpowiedzUsuń
    7. Malwinko, aż mi zapachniało. Wyglada mniamniuśnie.
      tmach

      OdpowiedzUsuń
    8. Co za kolor!!! Ale skąd wziąć mirabelki?

      OdpowiedzUsuń
    9. fantastyczny pomysł, próbuje sobie wyobrazić smak...ewelacja

      OdpowiedzUsuń
    10. Sama słodycz.... pięknie wygląda i z pewnością jeszcze lepiej smakuje.... pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    11. Jaki ma cudny kolor! Musi być pyszna taka konfiturka :)

      OdpowiedzUsuń
    12. ale pyszne smaki i jaki cudny kolorek:) chetnie przyjelabym taki sloiczek:)

      OdpowiedzUsuń
    13. Jak na pierwszy raz myślę, że spisałaś się na medal. Z chęcią spróbowałabym słoiczka takiej konfitury.
      Pozdrawiam
      Ania

      OdpowiedzUsuń
    14. Konfitura musi być fantastyczna - ten dodatek amaretto to jak wisienka na torcie ;)

      OdpowiedzUsuń
    15. o rzesz. wygląda obłędnie.
      i na dodatek ta utka amaretto. szał ;]

      OdpowiedzUsuń
    16. Bardzo ciekawy przepis :)
      Uwielbiam mirabelki, z pewnością wypróbuję Twój pomysł :)

      OdpowiedzUsuń
    17. to dopiero musi być smak!

      OdpowiedzUsuń
    18. Debiut wygląda wspaniale, aczkolwiek bardzo odważne połączenie;) Pzdr Aniado

      OdpowiedzUsuń
    19. Zakochałam się w tym kolorze. :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .