wtorek, 10 sierpnia 2010

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca z pomidorami przepis

Uwielbiam warzywa strączkowe, a w szczególności ciecierzycę. Najczęściej kupuję suche ziarno, które moczę przez noc a kolejnego dnia gotuję (często z dodatkiem listka laurowego). Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ciecierzycę w sosie pomidorowym. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością posmakuje osobom będącym na diecie wegańskiej (i nie tylko im). Tak przygotowaną ciecierzycę podaję najczęściej z dodatkiem kaszy kuskus. Dobrze sprawdzi się także ryż lub świeże pieczywo. 

Ciecierzyca w sosie przepis

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekana
  • 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i pokrojonych w kostkę
  • pół szklanki warzywnego bulionu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier do smaku (w przypadku kwaśnych pomidorów)
  • natka pietruszki do posypania
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony czosnek i cebulkę przez 3 minuty, dodajemy pomidory, słodką i ostrą paprykę, oregano, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do otrzymania gęstego sosu (zajmie to około 10 minut). Pod koniec dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku (jeśli jest taka potrzeba) oraz ciecierzycę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub z ryżem. 

Cieciorka w sosie przepisy
Ciecierzyca w sosie pomidorowym

    Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

    31 komentarzy :

    1. pyszny ten Twój obiad
      lubię kuskus z dodatkami, choc to nie on gra tu pierwszą rolę

      OdpowiedzUsuń
    2. Oooo..fajny pomysł :) Spróbuję coś podobnego niedługo stworzyć, bo też lubię ciecierzycę ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. O rany, ja kocham ciecierzycę. To danie idealne dla mnie. Ciecierzyca, pomidory, kuskus - bosko!

      OdpowiedzUsuń
    4. a w sosie pomidorowym jeszcze nie jadłam...

      OdpowiedzUsuń
    5. zapowiada sie bardzo smacznie:) calkiem fajny obiadek:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Oj ja też pokochałam ostatnio ciecierzycę!!! Cudna jest, i ten orzechowy posmak... :)

      OdpowiedzUsuń
    7. I u nas ciecierzyca gosci bardzo czesto, a z pomidorami faktycznie bardzo sie lubi. Ja czesto dodaje tez odrobine kuminu, mam takie kuminowe skrzywienie niestety ;))

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    8. smakowicie wygląda i w sumie to ja dawno nie jadłam ciecierzycy...:P

      Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    9. dziś z racji tygodnia hiszpańskiego w Lidlu zakupiłam ciecierzycę ale w słoiczku- jest jej dwa razy więcej i do tego ma niesamowicie delikatny smak. koszt 3 zł- przy okazji polecam;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Dawno jej nie jadła, ale narobiłaś mi smaka:)

      OdpowiedzUsuń
    11. Próbowałam niedawno ciecierzycy po raz pierwszy i się polubiłyśmy - teraz przeniosę eksperymenty do swojej kuchni i zacznę chyba od Twojego przepisu :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Lubimy ciecierzycą, a tę hiszpańską to nawet wczoraj widziałem;-)

      OdpowiedzUsuń
    13. szczerze powiedziawszy, to ciecierzycy jeszcze nigdy nie jadłam, ale od jakiegos czasu zastanawiam się, jak smakuje.. bo szczerze to u Ciebie wygląda bardzo smakowicie;*

      OdpowiedzUsuń
    14. Ja tez kocham ciecierzycę i to pod każdą postacią. Muszę się wybrać do Lidla po ten wielki słój pełen cieciorki.

      OdpowiedzUsuń
    15. wygląda pysznie, pobudziłaś moje zmysły :D

      OdpowiedzUsuń
    16. nie jadłam jeszcze tego, w ogóle pierwsze słyszę o czymś takim.. trzeba będzie wypróbować ;)

      btw. wczoraj koleżanka uraczyła mnie sushi.. hmm... to był mój tzw. pierwszy raz i nie wiem czy mi to smakowało... ;)

      OdpowiedzUsuń
    17. a ja jeszcze nie znam smaku ciecierzycy;) muszę nadrobić, bo pysznie wygląda:)

      OdpowiedzUsuń
    18. a ja nie mogę się jakoś przekonać do tej ciecierzycy, no.. :)

      OdpowiedzUsuń
    19. Nigdy nie spotkałam takiej w słoiku z pomidorami a uwielbiam to ziarno i to bardzo. Zawsze kupuję suche ziarno, które dopiero przerabiam lub konserwowaną, ale nie lubie tego posmaku puszki :( Twoja propozycja jest bardzo interesująca :)*

      OdpowiedzUsuń
    20. A ja jeszcze ciecierzycy nie jadłam :( Ale Ty kusisz potwornie, więc może spróbuję? :)

      OdpowiedzUsuń
    21. Uwielbiam sos pomidorowy :)
      Moge jesc ze wszystkim ;)

      OdpowiedzUsuń
    22. iwonko, ,misbasiu, cistello- warto spróbować, ciecierzyca nadaje się świetnie też do innych dań, jak i sałatek.

      Szarlotek- ciecierzycę w sosie pomidorowym robi kilka wegetariańskich firm, mozna ją spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. ale są drogie, słoik 250 gram w sosie jakieś 5 zł.

      OdpowiedzUsuń
    23. Również uwielbiam ciecierzycę, najchętniej w towarzystwie pomidorów i korzennych przypraw. Kupiłam sobie ostatnio jej zapas, więc zrobię takie danie :)

      OdpowiedzUsuń
    24. O, bardzo, bardzo lubię w tej formie. :) Jadłam w poniedziałek, na indyjską modłę z wieloma aromatycznymi przyprawami. O dziwo, mimo kilku innych dań, ona właśnie była najbardziej popularna i zniknęła najszybciej z biesiadnego stołu. :) Nie dziwię Ci się, że jesteś w niej zakochana. :)

      OdpowiedzUsuń
    25. Mniam, mniam, mniam zrobiłam odrobinę modyfikując. Pyszne zestawienie takie słodko kwaśne :) dzienks.

      OdpowiedzUsuń
    26. super Wiewiórko! cieszę się że smakowało;)

      OdpowiedzUsuń
    27. Piękne wygląda... w smaku poezja :)

      OdpowiedzUsuń
    28. Właśnie przyzadzilam wedle przepisu + łyżka keczuupu Pudliszki. Pychotka;!!; mieszkając w Egipcie często jadalam ja w bardzo podobny sposób zrobiona tylko jeszcze z makaronem spagetti :)

      OdpowiedzUsuń
    29. Pierwszy raz jadłam ciecierzycę ,b delikatna Zrobiłam wersję nie-wegańską ,gdyż dodałam trochę podsmażonego wędzonego boczku Moi Panowie stwierdzili ,ze jak na piątkowe danie to dobre I najważniejsze ,nie daje wzdęć Wyczytałam na opakowaniu ,że zwana jest grochem włoskim

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .