sobota, 28 sierpnia 2010

Kajzerki

Kajzerki

Domowe bułki kajzerki

Te bułeczki piekę niezwykle często. Mają chrupiącą skórkę i niezwykle miękki miąższ. Idealnie sprawdzą się jako baza do kanapek. Wystarczy tylko wyrobić składniki ciasta a następnie cierpliwie czekać, aż urośnie. Później już tylko formujemy bułeczki i za kilkanaście minut możemy się cieszyć pysznym domowym pieczywem. 

Kajzerki przepis


BUŁECZKI KAJZERKI

Składniki (na około 8 większych bułek):
[źródło]
  • 3 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 1  łyżeczka soli
  • 1  łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki roztopionego masła (około 50-55 g)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • do posmarowania bułeczek: 1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka lub wody
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej drożdże, przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy ja na 10 minut i ponownie zagniatamy. Przekładamy do miski (ja lekko natłuszczam ją oliwą), przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do napuszeni na 45 minut. Po tym czasie bułeczki dowolnie nacinamy, smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Pieczemy przez około 15 minut. Bułeczki studzimy na kratce.

*Czasem ciasto może wyjść zbyt zbite, dlatego dodaję do niego przed wyrobieniem dodatkową łyżkę wody lub z jednej szklanki mąki odejmuję 1 łyżkę. Wówczas lepiej i łatwiej się wyrabia. 

** W bułeczce możecie zamiast nacięć odciskać wzorki za pomocą foremek do ciasteczek.


Bułki z serduszkiem


Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

24 komentarze :

  1. Malwinko zdolniacha ten Twój Wojtek :)

    Bułeczki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no, no;-)
    Zapachniało romantyzmem;-)
    I fajnie;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne są i z pewnością nie tylko dla zakochanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze buleczki:)
    az milo taka zjadac:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bułeczki cudowne, świetny pomysł z serduszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. Spróbuję tak z foremką misiem dla moich dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze te Twoje bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Och jakie piękne!:)
    Ile w nich miłości tkwi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwinno! W. to rzeczywiście zdolniacha jak się patrzy ;) A bułeczki smakowite jeśli smakują tak samo jak wyglądają.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny pomysł z tym serduchem pośrodku ;]
    rozbrajające.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne te zakochane bułeczki! Chciałabym dostać taką w prezencie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdolny i pewnie zakochany :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne są te bułeczki, urocze i śliczne:) kiedyś upiekę takie Mojemu K.:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. urocze;D
    widać, że włożyłaś serce w ich przygotowanie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam takie serduszka nie raz i wiem, że działa to bardzo romantycznie na atmosferę ;)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  16. Też piekła te bułeczki , są niebiańskie:) a Ty Malwinko widzę zaczynasz szaleć z pieczywkiem:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.