niedziela, 18 lipca 2010

Pizza domowa

Pizza domowa




PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO I SOS

Składniki na ciasto:
  • dwie i pół szklanki mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
W misce  mieszamy mąkę, sól i drożdże. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i oliwę wyrabiając ciasto. Trwa to około 10 minut. Gdy będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski nasmarowanej oliwą i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z tej ilości ciasta wychodzą 3 pizze o średnicy 24 cm.


Pomidorowy sos do pizzy:
  • 1 mała posiekana w kostkę cebulka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 400 g  pomidorów z puszki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, przecier, oregano. Smażymy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie cukrem, jeśli pomidory są kwaśne).

Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części, każdą rozciągamy na cienki okrągły placek (lub wałkujemy). Blachę oprószamy mąką, układamy na niej pizze (możecie przygotować 1 dużą), smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Na kilka minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy serem. 

    16 komentarzy :

    1. obowiązkowy sosik, to racja, nauczyłam się jadać z czosnkowym kilka miesięcy temu i teraz już bez niego pizzy nie tknę ;P

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak swoją robiłam to też się zastanawiałam, że chyba nie ma takiej osoby. Pięknie ci wyrosła. Pizze lubię tradycyjne ,a grzanki hawajskie uwielbiam. Jesteś weganką ?

      OdpowiedzUsuń
    3. ja się oduczyłam używania sosów (wcześniej jadłam tony czosnkowego), bo znajomy "spec od pizzy" powiedział, że dobra pizza nie potrzebuje sosu - z czym się z nim zgadzam. niestety większość pizz w pizzeriach jednak go wymaga...

      OdpowiedzUsuń
    4. Pyszna pizza. Lubie tez z ananasem. I do sosu daje tez tylko oregano :) Pzdr

      OdpowiedzUsuń
    5. U mnie na kolację też pizza, ale niestety bez ananasa, bo mąż nie toleruje :) Może pizza to nie odpowiednie danie na kolację, ale my dzis mamy wieczór filmowy i pizzam musi byc :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Cudownie wygląda! Narobiłaś mi apetytu!:)

      OdpowiedzUsuń
    7. wiesz.. ja też jakoś specjalnie nie szaleję za pizzą :-)
      ale jeśli juz to domowa oczywiście najpyszniejsza.

      OdpowiedzUsuń
    8. u mnie też niedawno pizza była:) hawajska jest bardzo smaczna,

      OdpowiedzUsuń
    9. Ha! A ja wam powiem, że znam osobę która pizzy nie lubi. I to nielubienie nie jest spowodowane jakimiś dietami, alergiami czy jakimikolwiek innych problemami. Po prostu nie lubi czegoś takiego.

      Odnośnie sosów to niestety w Polsce większość bez dodatkowego sosu jest strasznie sucha. Co innego we Włoszech. Tam po pierwsze kucharz w wielu miejscach by wyśmiał kogoś kto poprosi o sos (dla nich to nie do pomyślenia by trzeba było sosem polewać), a po drugie ich pizze wcale nie wymagają polewania. Jedząc zwykłą margheritę miałam wrażenie że jem coś przepysznego i nie brakowało mi składników.

      OdpowiedzUsuń
    10. domowa pizza to po prostu poezja. No i zawsze znajdzie się coś, co można na nią położyć ;)

      OdpowiedzUsuń
    11. U mnie wszyscy lubią pizzę, z przeróżnymi dodatkami :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Przypraw mnie- tak jestem weganką od jakichś 7 lat, a wegetarianką od 15

      shinju- z moją pomidorową podkładką jest bardzo "mokra" że tak się wyrażę. Ale mój Luby musi mieć sosik czosnkowy- za bardzo go kocha;)

      OdpowiedzUsuń
    13. ja jestem wielką miłośniczką pizzy, więc Twoją zjadłabym od razu :)

      OdpowiedzUsuń
    14. Wszyscy lubią pizze lubie i ja:D

      OdpowiedzUsuń
    15. Pizza we włoskim stylu ,cienkie ciasto Jedyna uwaga - w przepisie jest za mało mąki ,ciasto początkowo wyszła b rzadkie -więc co najmniej 3 szkl mąki Pyszny sosik

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .