poniedziałek, 26 lipca 2010

Roladki z boczkiem i śliwkami

Roladki z boczkiem i śliwkami

Filety z kurczaka z boczkiem i śliwką przepis

Kilka dni temu mieliśmy z Połówkiem rocznicę. Wieczorne świętowanie nie wchodziło w rachubę, ponieważ pracuje on na nocki i dodatkowo sam dojazd do pracy zajmuje mu 2 godziny w jedną stronę. Świętowaliśmy więc o 4 nad ranem, kiedy wrócił z pracy. W końcu każda pora jest odpowiednia. Przygotowałam dla niego właśnie te roladki drobiowe z dodatkiem boczku i śliwek. Muszę przyznać, że było naprawdę miło. Jak na rocznicę przystało, nie zabrakło też mojego ulubionego wina. Chociaż picia wina o tak wczesnej porze raczej nie będę już powtarzać w przyszłości.
Roladki drobiowe ze śliwką i boczkiem
Roladki z boczkiem i śliwkami


ROLADKI Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 plastry wędzonego boczku bez skóry
  • kilka suszonych śliwek (najlepiej wędzonych), bez pestek (około 3-4 sztuki)
  • sól, pieprz do smaku
  • wykałaczki lub nić kuchenna
Pierś czyścimy, myjemy, osuszamy. Przekrawamy wzdłuż w połowie grubości mięsa (nie do końca) i rozkładamy, jak książkę. Lekko rozbijamy przez folię spożywczą. Powstanie nam coś przypominającego skrzydła motyla. Układamy plastry boczku (moje jak widzicie były dość grube, warto pokroić je cieniej), śliwki, zawijamy w roladkę, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami.  Mięso solimy i pieprzymy, obsmażamy ze wszystkich stron na patelni a następnie przenosimy do piekarnika i pieczemy dalej przez 20 minut w temp. 180 stopni. Roladki z boczkiem możecie upiec bez obsmażania, jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii (czas pieczenia należy wówczas wydłużyć o 5 minut). Mięso będzie jednak bardziej suche. Oczywiście mięso możecie przygotować tylko na patelni. Z gotowych roladek zdejmujemy nitkę. Roladki z boczkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i surówką.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy :

  1. Takie pyszności o takiej porze dnia/nocy musiały świetnie smakować i to z ukochaną osobą. To najważniejsze!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna ta Wasza rocznica! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Wam dobrze.. i pysznie
    szczęścia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dodatek suszonych śliwek do mięs, bo kojarzy mi się z tym co najprzyjemniejsze - świętami, choinką, kuchnią, Mamą...

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowite roladki:) tez takie robie, sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wino o 4 rano , ukochany , i te roladki musiało być super :)dla takich chwil warto żyć !!

    OdpowiedzUsuń
  7. O to fajny motyw z świętowaniem o tej porze;-)
    Przekonałem się w zeszłym roku do śliwek suszonych, więc pewnie by mi taki kurczak zasmakował.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny pomysł.. Proste, efektowne, i zapewne pyszne.. Spróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam śliwki w połaczeniu z mięsem

    OdpowiedzUsuń
  10. też lubię roladki ze śliwką :)
    najlepszego dla Was

    OdpowiedzUsuń
  11. Szalona Kobieta;) W. pewnie nosi Cię na rękach za taką niespodziankę;) Roladki wyglądają mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Drób + suszone śliwki = "Niebo w gębie" Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam mięsa ze sliwkami jako jedyna w rodzinie Pyszne roladki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.