czwartek, 17 czerwca 2010

Placuszki z cukinii i kukurydzy

Placuszki z cukinii i kukurydzy

Placuszki z cukinią i kukurydzą przepis

Placuszki z cukinią i kukurydzą to smaczny pomysł na lekki obiad. Przepis jest niezwykle prosty. Aby je przygotować wystarczy Wam jedynie szklanka i łyżka do odmierzenia składników. Jako dodatek do placuszków podałam kolorową i pełną witamin salsę z pomidorów i awokado. Koniecznie wypróbujcie przepis.


Placuszki z cukinii i kukurydzy przepis
Placki z cukinii i kukurydzy

PLACKI Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cukinia (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła (lub oleju)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka 
  • około pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce i wyrzucamy je. Cukinię kroimy wzdłuż ja pół. Jeśli ma sporo pestek, usuwamy je łyżeczką (starsze cukinie o twardej skórce należy obrać, przy mniejszych młodych okazach nie ma takiej potrzeby). Cukinię trzemy na tarce o grubszych oczkach. Odstawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar soku. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, masło, przyprawy. Mieszamy trzepaczką, aż masa będzie gładka (możecie zrobić to przy pomocy miksera). Dodajemy odsączoną kukurydzę i cukinię. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy masę i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z cukinią i kukurydzą podajemy z dodatkiem salsy z awokado.

*do ciasta na placuszki możecie dodać ulubione zioła, np. posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Jeśli chcecie, by były lekko pikantne w smaku, dodajcie do nich pozbawione pestek i drobno posiekane chili. 

SALSA Z AWOKADO

Składniki:
  • 3 pomidory  
  • 2 awokado  
  • 1 mała czerwona cebula  
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
Pomidory i obrane awokado kroimy w kostkę (jeśli pomidory mają sporo soku, pozbawcie je pestek). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy pomidory, awokado, cebulę, zalewamy sokiem z limonki, mieszamy z liśćmi kolendry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie przepadacie za smakiem świeżej kolendry, użyjcie natki pietruszki.

*początkowo znajdował się tu przepis na inne placuszki (przepis pochodził z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska). Nie byłam jednak z niego w pełni zadowolona, dlatego zmodyfikowałam go.

Czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy :

  1. Wydaje mi się, że mam tę samą ksiązkę i tez przymierzam się do tych placków. Trochę się obawiałam ich smaku ale skoro są dobre to napewno je zrobię:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sympatyczne placuszki:) Za ketchup dziękuję, poproszę za to salsę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają rewelacyjnie ;) Salsa też (awokado, awokado!) MUSI być rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja placuszki lubię. zjadłabym wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwino, wszystko co z cukinią lubię i takie placuszki muszę konieczie zrobić. Mam pytanie jak się smażą, czy dodatek masła pozwoli mi zrezygnować z oleju na patelni, czy jednak lepiej smażyć je w głebokim oleju?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielgasia- smażyłam na oleju jak naleśniki. Ważne, by patelnia była dobrze rozgrzana- w przeciwnym razie będą się rozwalać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki bardzo chętnie, ale co do awokado jeszcze się nie przekonałam. Są takie produkty z którymi trudno mi się zaprzyjaźnić. Należy do nich awokado i kapary.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne, smaczne i niezwykle lekkie placuszki:) na takie gorące letnie dni pasują w sam raz na obiadek... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszelkie warzywne placuszki. Przypomniałaś mi, że dawno u mnie salsy nie było. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo- ja sama z awokado niezbyt się lubię, ale mój W. za to uwielbia je (choć gdy zobaczył pierwszy raz był bardzo sceptyczny).
    Co do kaparów to się nie dziwie- rzadko kto je lubi. Ja chyba nawet nie znam nikogo kto je jada oprócz mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja wybieram tego z ostatniego zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mozesz napisac co to za ksiazka, bo ma pare meksykanskich i pewnie taka ze mnie sierota, ze je przegapilam.

    OdpowiedzUsuń
  13. To seria wypuszczona przez Rzeczpospolitą -Kuchnia podróże kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczne placuszki ,ja podałam w zestawie z kurczakiem w pomidorowej salsie + pieczone ziemniaki ,a pozostałe 2 placuszki zapakowałam do bento

    OdpowiedzUsuń
  15. Mąka dowolna? Czy może być jakaś bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.