poniedziałek, 7 czerwca 2010

Makaron faszerowany tuńczykiem

Makaron faszerowany tuńczykiem

Makaron faszerowany sałatką


Faszerowany makaron muszle to świetny pomysł na przestawkę. Możemy eksperymentować z farszem, nadziewać je różnej maści sałatkami. Świetnie sprawdzają się także na ciepło,  zapiekane z serem. Ważne jest jednak, aby makaron dobrze ugotować. Nie może on być zbyt twardy, ani rozgotowany. 

MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 3 jajka 
  • 1-2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1/3 puszki groszku konserwowego 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • sól, pieprz do smaku
  • pół opakowania makaronu lumaconi lub conchiglioni
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy go zimną wodą i kropimy oliwą (aby się nie posklejał). 
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (wcześniej odsączonego). Wsypujemy odsączony z zalewy groszek. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy zimne muszle. 

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze :

  1. Ładne te muszle i takie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna kolacja, lub przekąska, a i z farszami można pokombinować.

    OdpowiedzUsuń
  3. przypominają morze i wakacje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.