niedziela, 13 czerwca 2010

Kurczak w pomidorowej salsie

Kurczak w pomidorowej salsie

Kurczak w marynacie z pomidorów


Kurczak w marynacie z przecieru pomidorowego i aromatycznych ziół to proste i nieskomplikowane danie. Jako dodatek do niego fajnie sprawdziła się lekka salsa pomidorowa z awokado. Myślę, że potrawa przypadnie do gustu także najmłodszym. Mięso nie jest zbyt pikantne a przyjemnego słodkiego akcentu nadaje całości dodatek kukurydzy. Postawcie na kukurydzę niesłodzoną z puszki lub świeżą (gotowaną lub grillowaną). Jako dodatek do takiego kurczaka możecie przygotować pieczone ziemniaki. 
Salsa pomidorowa z awokado przepis
Salsa z awokado i pomidorów

KURCZAK W POMIDOROWEJ SALSIE
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książeczki Kuchnia meksykańska. Podróże kulinarne)
  • 1,2 kg elementów z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • sok z połowy cytryny
  • salsa: 1 duży pomidor (300 g), duże dojrzałe awokado, 3-4 łyżki kukurydzy z puszki lub gotowanej, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki pokrojonej kolendry (jeśli nie przepadacie za kolendrą, użyjcie natki pietruszki)
Z przypraw, przecieru pomidorowego, oliwy i łyżki soku z cytryny robimy marynatę. Kurczaka nacieramy solą,  mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40-45 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę. Możecie je także smarować w trakcie pieczenia pozostałą marynatą (robię to przy pomocy silikonowego pędzelka). Kiedy kurczak się piecze, przygotowujemy salsę. Pomidora pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Awokado obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W miseczce umieszczamy pomidora, awokado, kukurydzę, kolendrę i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem, kropimy pozostałym sokiem z cytryny. Kurczaka podajemy razem z salsą. Jako dodatek do mięsa możecie podać pieczone ziemniaki.

Kurczak w marynacie z pomidorów przepis

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. lubię tak mocno przypieczonego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjny kurczak, idealnie przypieczony :)A salsa do tego..bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O i to jest to! Wygląda smakowicie. Jak dzieciaki wyjadą na wakacje to muszę spróbować takich różności. Teraz to albo kotlet albo kurczak taki bez niczego (majeranek i czosnek i już) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Jestem pewna, że W. miał powody do zadowolenia!
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego dla Pana W. :)
    tyle szczęścia w życiu ile apetyczności, smaków i serca na tej stronie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo! kolejny bardzo ciekawy blog :) super! będę tu zaglądać ;)

    a poprzedni wpis ... muffinki - odlot :))

    OdpowiedzUsuń
  7. przepyszny kurczak ,wszystkim b.smakowało

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowało. Kmin rzymski definiuje całą potrawę więc należy się zastanowić czy rzeczywiście ma się ochotę na tego typu potrawę. Mi i gościom bardzo odpowiadało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.