sobota, 5 czerwca 2010

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem to dla niektórych smak zapamiętany z dzieciństwa. Świetnie smakuje z kromką domowego pieczywa lub jako dodatek do dań obiadowych. Zawsze przygotowuję ją w wersji zasmażanej, nie przesadzam jednak z ilością mąki. Kapustę wzbogacam o dodatek posiekanej w drobną kosteczkę marchewki. Nadaje ona kapuście delikatnej słodyczy i przyjemnie współgra z pozostałymi składnikami. Taka młoda kapusta z koperkiem to obowiązkowy element wiosennego menu. 


KAPUSTA Z KOPERKIEM

Składniki:
  • nieduża główka młodej kapusty (około 800 g - 1 kg)
  • 1 większa marchewka
  • 1 duży pęczek koperku (lub dwa średniej wielkości)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
  • pieprz, sól do smaku



Przygotowanie:


Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych uszkodzonych liści, wykrawamy głąba i wyrzucamy. Kapustę kroimy w grubszą kostkę.

Kapustę wkładamy do większego garnka, dodajemy niepełną łyżeczkę soli, marchewkę i podlewamy wodą (w zależności od ilości kapusty wlewam około 1-1,5 szklanki wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (młodej kapuście powinno to zająć około 10-15 minut). W trakcie gotowania warto kilka razy przemieszać kapustę.

Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu na rumiano. Zasypujemy ją mąką, i robimy jasną zasmażkę, przesmażając mąkę z cebulką i tłuszczem przez niecałe 2 minuty. Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, dodajcie go więcej. Gdy mąka się zrumieni, wlewamy na patelnię chochelkę płynu z gotowania kapusty i zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dokładamy drobno posiekany koperek, mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż kapusta zgęstnieje. Doprawiamy ją do smaku pieprzem i w razie potrzeby ponownie solą. Młodą kapustę z koperkiem podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub zajadamy przegryzając kromką dobrego pieczywa.

Wypróbuj także inne przepisy na młoda kapustę:

 Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta w pomidorach
Młoda kapusta z pomidorami


Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
.

8 komentarzy :

  1. i to własnie jest jedno z moich ulubionych dań obiadowych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziś u Was optymistycznie. spontaniczne wyprawy są najfajniejsze. dania bez planu także. tym bardziej w takim pięknym zielonym kolorze i zjadane na uroczym talerzyku, kiedyś przepadałam za Kubusiem Puchatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmn...taka wiosenna..pyszna..nie jadlam od wiekow..Ach ;) Pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Z marchewką czy bez - kapusta zasmażana MUSI smakować doskonale. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. narobiłaś mi apetytu :) dzisiaj już za późno, ale jutro po pracy może zmierzę się z taką kapustką

    OdpowiedzUsuń
  6. ale Wam fajnie i pysznie było :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Młoda kapusta z koperkiem to kultowe danie majai czerwca. Ale ja zrobiłam tez teraz -smak jest troche inny ,ale tez b.dobra Odlałam pierwszą wode ,aby kapusta nie była gorzka ,zas na koniec dodałem dodatkowo troche kwasku cytrynowego i śmietany .Młodą kapustę też robię z dodatkiem smietany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszek, ze śmietaną nigdy nie robiłam. Będę musiała kiedyś wypróbować Twój sposób.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.