sobota, 15 maja 2010

Zapiekanka z makaronem i szynką

Zapiekanka z makaronem i szynką


Nienawidzę marnować jedzenia. Bo jeśli wyrzucam coś, co wcześniej kupiłam, jest to jednoznaczne z tym, jakbym podeszła do kosza na śmieci i wrzuciła do niego np. banknot o nominale 20 zł. Jednak często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztką zalegającej w lodówce wędliny, sera, czy warzyw. Idealnym rozwiązaniem są zapiekanki z dodatkiem makaronu. Są niedrogie, smaczne i możemy dodać do nich to, na co tylko mamy ochotę. 


ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZYNKĄ 

Składniki (na 2 porcje- forma 12x 24 cm)):
  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g wędliny (u mnie drobiowa)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g tartego sera (na małych oczkach)
  • 1 papryka 
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, chili mielone, ew. zielona czubrica
  • do posypania- mozzarella lub inny ulubiony ser
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem, łączymy ze śmietaną, czosnkiem i serem. Sos doprawiamy przyprawami wg. własnego uznania. Makaron łączymy z papryką, wędliną, dodajemy masę jajeczno-serową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia posypujemy dodatkowym serem. Zostawiamy w formie przez 10 minut i dzielimy na porcje. 


Uwagi:
  •  jeśli makaron zacznie się przypalać, przykrywamy naczynie folią aluminiową (może być to wynikiem    dodania zbyt małej ilości sosu do zapiekanki)
  • możemy do zapiekanki użyć dowolnych dodatków- blanszowanych brokułów, fasolki szparagowej, marchewki, zielonego groszku, czy kukurydzy (możemy użyć także warzyw konserwowych)
  • jeśli chcemy wykorzystać do niej mięso, najpierw musimy je usmażyć a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 

Zapiekanka, którą widzicie na zdjęciach piekła się przez pół godziny- dodałam do niej niestety zbyt małą ilość sosu i makaron lekko się przypalił (może to być też winą kombiwaru, w którym ją piekłam).

Czas przygotowania: 50 minut





16 komentarzy :

  1. pycha! ja dodałam curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Ulu- cieszę się, że Ci smakowało;) wieki jej nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekonomia przede wszystkim! ja też kombinuję by nic się nie zmarnowało, a zapiekanki są do tego super

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam zapiekanki, do której składniki miałabym akurat w lodówce. I mam szczęście, bo zostało mi w niej akurat to samo co tobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapiekanka!Uwielbiam ją, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś ją wypróbuję. Ciekawe jak w smaku... Chciałam wykorzystać, to co miałam w lodówce i mam nadzieję, że mój facet będzie zadowolony (choć nie przepada za makaronowymi zapiekankami).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakuje. Mój Połówek akurat makaronowe zapiekanki bardzo lubi;)

      Usuń
  7. A można dodać do takiej zapiekanki pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można dodać jogurt naturalny lub grecki zamiast śmietany? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj zrobilem i powiem tylko tyle PYCHOTA !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. czy może być bez papryki bo bardzo nie lubie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ją pominąć i dodać inne ulubione dodatki

      Usuń
  11. Anonimowy30 maja, 2014

    bardzo smaczna, dzieki za ten przepis:) uzylem szyneczki do Kani i moge ja smialo polecic.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly