sobota, 15 maja 2010

Zapiekanka z makaronem i szynką

Zapiekanka z makaronem i szynką


Nienawidzę marnować jedzenia. Bo jeśli wyrzucam coś, co wcześniej kupiłam, jest to jednoznaczne z tym, jakbym podeszła do kosza na śmieci i wrzuciła do niego np. banknot o nominale 20 zł. Jednak często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztką zalegającej w lodówce wędliny, sera, czy warzyw. Idealnym rozwiązaniem są zapiekanki z dodatkiem makaronu. Są niedrogie, smaczne i możemy dodać do nich to, na co tylko mamy ochotę. 


ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I SZYNKĄ 

Składniki (na 2 porcje- forma 12x 24 cm)):
  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g wędliny (u mnie drobiowa)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g tartego sera (na małych oczkach)
  • 1 papryka 
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, chili mielone, ew. zielona czubrica
  • do posypania- mozzarella lub inny ulubiony ser
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem, łączymy ze śmietaną, czosnkiem i serem. Sos doprawiamy przyprawami wg. własnego uznania. Makaron łączymy z papryką, wędliną, dodajemy masę jajeczno-serową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia posypujemy dodatkowym serem. Zostawiamy w formie przez 10 minut i dzielimy na porcje. 


Uwagi:
  •  jeśli makaron zacznie się przypalać, przykrywamy naczynie folią aluminiową (może być to wynikiem    dodania zbyt małej ilości sosu do zapiekanki)
  • możemy do zapiekanki użyć dowolnych dodatków- blanszowanych brokułów, fasolki szparagowej, marchewki, zielonego groszku, czy kukurydzy (możemy użyć także warzyw konserwowych)
  • jeśli chcemy wykorzystać do niej mięso, najpierw musimy je usmażyć a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 

Zapiekanka, którą widzicie na zdjęciach piekła się przez pół godziny- dodałam do niej niestety zbyt małą ilość sosu i makaron lekko się przypalił (może to być też winą kombiwaru, w którym ją piekłam).

Czas przygotowania: 50 minut





17 komentarzy :

  1. pycha! ja dodałam curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Ulu- cieszę się, że Ci smakowało;) wieki jej nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekonomia przede wszystkim! ja też kombinuję by nic się nie zmarnowało, a zapiekanki są do tego super

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam zapiekanki, do której składniki miałabym akurat w lodówce. I mam szczęście, bo zostało mi w niej akurat to samo co tobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapiekanka!Uwielbiam ją, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś ją wypróbuję. Ciekawe jak w smaku... Chciałam wykorzystać, to co miałam w lodówce i mam nadzieję, że mój facet będzie zadowolony (choć nie przepada za makaronowymi zapiekankami).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że posmakuje. Mój Połówek akurat makaronowe zapiekanki bardzo lubi;)

      Usuń
  7. A można dodać do takiej zapiekanki pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można dodać jogurt naturalny lub grecki zamiast śmietany? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj zrobilem i powiem tylko tyle PYCHOTA !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. czy może być bez papryki bo bardzo nie lubie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ją pominąć i dodać inne ulubione dodatki

      Usuń
  11. Anonimowy30 maja, 2014

    bardzo smaczna, dzieki za ten przepis:) uzylem szyneczki do Kani i moge ja smialo polecic.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry sposób na wykorzystanie resztek ,ja dodałam tez pieczarki Smakowała

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly