poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Co zrobić z makaronu ryżowego

Makaron ryżowy jest dość delikatny i raczej neutralny w smaku. Najczęściej dodaję go do azjatyckich zup, ponieważ świetnie "chłonie" smak wywaru. Tym razem postanowiłam wykorzystać go jako bazę do prostej sałatki. Sałatka ta świetnie sprawdzi się zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i świeżych składników. Możecie ją przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy/szkoły. 
Sałatka z makaronem przepis

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
Składniki (na 2-3 porcje):
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • kilka plastrów marynowanej papryki
  • 2 ogórki konserwowe
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
Makaron przyrządzamy  zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze nitki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i  kroimy w kosteczkę. Ogórki i paprykę także kroimy w kostkę.  Całość wrzucamy do miski, wsypujemy odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem.


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb